На прашањето на која просторија посветиле најголемо внимание при опремувањето на домот, повеќето ќе одговорат без двоумење: кујната.


На прашањето на која просторија посветиле најголемо внимание при опремувањето на домот, повеќето ќе одговорат без двоумење: кујната.

Веќе во античка Грција, просториите во куќата беа организирани околу кујната. Просторот и беше одвоен во централниот покриен двор, атриумот околу кој беа распоредени просториите. Суштината на некои навики е зачувана низ историјата, само дизајните, формите, материјалите, организацијата се менуваат, и новите технологии доаѓаат до израз.

Така, кујната останува центар на секој дом, можеме да кажеме, неговото срце, дури и во модерното живеење. Остана важен дел од централниот простор за живеење, каде што се поврзува со трпезаријата и дневната соба. Не е само место за подготвување храна, туку центар за дружење, поминување на слободно време. Ретко каде, најчесто само во постари куќи и станови, кујната сè уште има распределено посебен простор.

Не е невообичаено да се посветува најголемо внимание на дизајнот и опремата на кујната. Треба да исполни многу ваши барања и очекувања. Покрај естетската нота, бидејќи кујната е првата што сите ја забележуваат при влегување во просторот за живеење, таа мора да ја исполни и својата основна цел, едноставна, пријатна и ефикасна подготовка на храна. Затоа, при избор на кујна, треба да разгледате сто и една ситница и да одвоите доволно време ако сакате таа да ги исполнува двата аспекта за следните 10 или повеќе години.

Традиција, квалитет и естетика

Не е лесна задача пред вас, па дефинитивно е добра идеја да се обратите до искусен професионален консултант за совет и помош и да изберете производител на кујна со долга традиција. Во Alples, каде што можеме да се пофалиме со 65-годишна традиција, може да ги добиете и двете. Дел од патот до нова, квалитетна кујна, ќе мора да го сторите тоа сами, а најтешкиот дел ќе го направат нашите професионални консултанти за продажба. Само тие можат да ве предупредат за сите детали и да ве спречат да направите грешка или да заборавите нешто при избор и дизајнирање.

Започнува со мерење на просторот што ќе и го посветите на кујната. Во Alples, нагласуваат дека треба точно да направите мерења, да утврдите дали аглите се навистина правоаголни, да нацртате електрични и водоводни тела во скицата, да измерите растојанија до прозорците, вратите, трпезариските маси или другиот мебел во просторијата. За да ви го олеснат ова, тие подготвија детални упатства. Сепак, пред да ја направите вашата кујна, инсталатерите на Alples уште еднаш прецизно го мерат просторот.

Кујни по мерка

Секој простор е единствен, па затоа и нашите кујни се такви. Откако ќе го избереме најпријатниот и најсоодветен за вас, ќе го направиме целосно прилагоден на вашиот простор и желби, бидејќи изборот на различни елементи, материјали, рачки, тезги, бои и додатоци е навистина голем.

Во Аллес, можете да изберете од многу различни кујни во различни стилови. Минималистите ќе можат да се определат за модерен стил на прави, чисти линии, со високи сјајни фронта, оние кои повеќе се колнат во домашноста ќе изберат кујни во рустикален, рустикален стил, а изборот е одличен и за безвременските класици кои се колнат во класични кујни. Без оглед на стилот, можете исто така да изберете помеѓу различни украси за дрво, предни бои, видови обработка, рачки.

Во никој случај не треба да заборавите на квалитетот на материјалите и хардверот во кујната. Ние ги инсталираме само најдобрите во нашите кујни, бидејќи само тогаш тие можат да ви понудат гаранција за целата кујна.

Во зависност од висината на телото, можете да ја прилагодите и висината на работната плоча, да ја замените целата врата со стаклен ормар, да се одлучите за класични долни и горни кујнски елементи или блок што се протега од горниот до подот, кој ќе има простор за печка, фрижидер, остава, чајната кујна, помали и поголеми фиоки со механизам за меко затворање.

Основата е кујнски триаголник

Како ќе бидат поставени елементите на избраната кујна, што итно ви требаат или едноставно сакате, диктираат правила што не можат да се прекршат. Основата на секоја кујна е работен триаголник. Треба да се испланира по таканаречените работни центри: складирање и подготовка на храна, готвење и печење, складирање кујнски прибор и прибор и чистење садови. Овие работни центри треба да бидат организирани во истиот редослед како и процесот на подготовка на храната.

Растојанијата меѓу нив мора да бидат соодветни, не премногу кратки и не премногу долги. Премногу кратко значи дека кујната ќе биде преполна ако има двајца во неа, а предолгото значи дека ќе направиме премногу чекори, така што готвењето ќе биде заморно и помалку ефикасно и непријатно.

Професионален совет и 3Д цртеж на кујната

Оптимален распоред, што значи дека можете да кажете дека кујната е ергономски, ќе се постигне со 3Д компјутерски рендерирање што ќе можете да го гледате на вашиот компјутер или дури и на вашиот мобилен телефон. Цртежот ќе ви биде од голема помош за да ви биде полесно да ја замислите избраната кујна, а во исто време е многу лесно да ги проверите вашите грижи, а исто така и неодлучноста. Ако не сте сигурни за бојата на елементите или бројачот, искусен консултант за продажба лесно може да го замени со помош на програмата, исто така можете да преместите кој било од елементите, да покажете како би изгледала кујната и да работите во неа доколку изберете различни елементи. На цртежот може да се прикаже и осветлувањето, оној што е неопходен за квалитетна работа и оној што е амбиентален и има за цел првенствено да создаде атмосфера.

Во зависност од достапниот простор и вашите преференции, можете да ја поставите кујната во форма на буквата L или U, или можеби најдобро решение е кујнски остров. Овој стана исклучително популарен во последно време, и рака на срце, исто така многу функционален предмет, ќе изберете ако имате доволно простор. Можете исто така да ја проширите на трпезариската маса или дури на масата и на тој начин да добиете пријатен простор за дружење додека готвите.

Но, тоа не е сè. Нашите професионални консултанти советуваат и за опремата на трпезаријата и дневната соба, што е уште поважно во отворените простории за живеење. Трпезаријата би требало да биде продолжение на кујната и опремата за дневната соба. Ова не значи дека целата опрема мора да биде иста, но мора да биде во хармонија и да го заокружува просторот на значаен начин.

Квалитетната, ергономска и совршена дизајнирана кујна е ваша вредна инвестиција во иднина, затоа верувајте им само на најдобрите.